Wardruna

Wardruna, cunoscuta publicului larg din Romania in special datorita serialului Vikings, este o trupa norvegiana de neo/dark folk ce exporeaza adancimile si misticismul culturii traditionale nordice, reinterpretate intr-un stil contemporan, cu accentuate note de mister.

 

Infiintata in 2003 de Einar Kvitrafn Selvik, trupa a impresionat iubitorii neofolk-ului cu hipnoticul lor album de debut, intitulat „gap var Ginnunga”, primul din trilogia muzicala „Runaljod”, ce sta sub semnul a 24 de rune. Fiecare inregistrare inclusa pe unul dintre cele trei albume a fost realizata in natura, in locuri sau circumstante relevante pentru fiecare dintre cele 24 de rune.

 

In perioada care a urmat lansarii primului album, formatia s-a concentrat pe adaptarea pieselor la cerintele concertelor live. Efortul a fost incununat de succesul pe care l-au cunoscut apoi in seria de show-uri, ce a culminat cu reprezentatia sustinuta la Muzeul Norvegian de Nave Vikinge, in fata lui „Gokstad”, un vas vechi de 1.100 de ani.

 

Cel de-al doilea album al trilogiei, „Yggdrasil”, a fost adus la viata cu ajutorul celor mai vechi instrumente traditionale nordice si al anticelor ritmuri poetice, potentate de versurile scrise in norvegiana veche sau in dialectele care au precedat aceasta limba. Sunetele stravechi nascute de instrumentele traditionale sunt completate de muzicalitatea vocilor, ale soaptelor sau incantatiilor si de sound-uri venite din surse mai putin abordate in mod obisnuit, ca: sunetele copacilor, ale pietrelor, apei sau ale tortelor aprinse.

 

Ultimul album al trilogiei, intitulat „Runaljod – Ragnarok”, a fost lansat spre finalul lui 2016 pentru a conduce ascultatorul mai departe, in calatoria initiatica lansata cu ocazia infiintarii trupei.

 

La cea de-a 14-a editie ARTmania Festival, Wardruna isi va incanta fanii si cu piese de pe ultimul album al trupei, „Skald”, ce a fost lansat la finalul lui 2018. „Skald” a promis multe surprize ascultatorilor, purtandu-i intr-o aventura muzicala aflata in afara bogatului peisaj sonor pentru care Wardruna a devenit faimoasa. Noua abordare, directa, dar la fel de intensa, va cufunda calatorii intr-o imbinare mistica de poezie, voce si sunetele stravechi ale instrumentelor traditionale.

© Copyright ARTmania Festival 2019. Toate drepturile rezervate.