Opeth

Opeth, unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei muzicale internationale, revine pe scena ARTmania Festival la 10 ani de cand a urcat pe scena din Piata Mare si a concertat in premiera in Romania. Trupa suedeza care a redefinit un intreg gen, a demontat conventiile muzicale si nu a incetat sa isi surprinda fanii, a fost infiintata la initiativa lui Mikael Åkerfeldt, in 1990, intr-una dintre suburbiile orasului Stockholm, Suedia.

 

Cu 12 albume la activ, intense, variate si bogate stilistic, Opeth se numara printre cele mai bune proiecte muzicale de pe mapamond, fie ca vorbim despre show-urile live sau despre albume. De-a lungul carierei, trupa a parcurs un traseu stilistic foarte divers si interesant: cu „Orchid” (1995) a redefinit granitele death metal-ului. Sase ani mai tarziu, cu „Blackwater Park”, a atins culmile muzicalitatii specifice genului, pentru ca „Damnation” (2003) sa sparga normele consacrate. Cinci ani dupa aceea, „Watershed” a marcat incheierea capitolului death metal dupa vizitarea si surprinderea celor mai intunecate colturi si a celor mai brutale nuante ale sale. In 2014, albumul „Pale Communion” a reprezentat puntea de trecere oficiala catre genul progresiv, marcata de o imbinare si interpretare inedita, contemporana, a tonalitatilor specifice anilor ‛60, ‛70 si ‛80.   

 

Drept dovada pentru reusitele muzicale ale trupei stau nu doar recenziile pozitive ale criticilor de specialitate, ci si un premiu Grammy pentru „Cea mai buna prestatie Hard Rock” din Suedia si adjudecarea a nenumarate pozitii in topurile internationale, precum Billboard 200. Opeth este un nume care nu va cadea prada timpului, ci se va reinventa mereu pentru a deveni mai bun.

© Copyright ARTmania Festival 2019. Toate drepturile rezervate.