Emperor

Emperor (NO), trupa care a pus symphonic black metal-ul norvegian pe harta muzicala internationala si a scris istorie in cei peste 30 de ani de cariera, si-a inceput povestea in ‛91, odata cu lansarea acum legendarului demo „Wrath of the Tyrant”, rezultat al colaborarii dintre Ihsahn (chitara/ voce), Samoth (tobe) - care cantau deja impreuna de ceva vreme - si Mortiis (bas).

 

Acest material i-a adus in atentia scenei underground si a casei de discuri Candlelight records, fiind urmat la scurta vreme de „In the Nightside Eclipse” (1994), albumul de debut care i-a propulsat in lumina reflectoarelor, aducandu-le aprecierea criticii, a fanilor si faima internationala. Succesul a adus cu sine si perioade dificile, marcate de schimbari in componenta formatiei, momente care s-au incheiat insa cu lansarea EP-ului „Reverence” (1996) si a legendarului album „Anthems To The Welkin At Dusk” (1997). Cel din urma a fost votat „albumului anului” in aproape toate topurile de pe intreg globul si a fost desemnat drept cel mai bun disc al anului de revistele Terrorizer (UK) si Metal Maniacs (USA).

 

Dupa o serie de noi materiale de succes, precum „IX Equilibrium”, de turnee internationale si show-uri la cele mai mari festivaluri din lume, in 2001 Emperor lanseaza „Prometheus – the Discipline of Fire & Demise”, un album metal care dovedea din nou talentul extraordinar al uneia dintre cele mai valoroase trupe de black metal a tuturor timpurilor. „Prometheus” avea sa fie insa si cantectul de lebada al Emperor, formatia anuntand la scurt timp un hiatus care urma sa se intinda pana in 2005. In acel an, trupa a luat pe nepregatite comunitatea metal cu un concert surpriza in Oslo (2005), show in care au anuntat revenirea lor pe scena pentru un numar de evenimente atent selectate din Europa si din SUA.

 

Iar in 2014 Emperor a sarbatorit 20 de ani de la lansarea „In The Nightside Eclipse” cu o serie de show-uri in Europa si Asia si ca headliner la unele dintre cele mai mari festivaluri de profil, precum Wacken Open Air (Germania), Hellfest (Franta), Graspop Metal Meeting (Belgia), Tons Of Rock (Norvegia), Loudpark (Japonia), Heavy MTL (Canada) sau Summer Breeze Open Air (Germania).

© Copyright ARTmania Festival 2022. Toate drepturile rezervate.