Artisti 2022

Meshuggah

Meshuggah, provenit din „meshuge” – „nebun” sau „lipsit de sens”, si-au inceput calatoria in 1987 in Umeå, Suedia. Trupa a luat cu asalt lumea muzicala inca de la EP-ul de debut (1989), care a fost sold out, si a atras imediat atentia prin compozitiile poliritmice complexe, timbrul sonic inconfundabil si mixul neobisnuit de genuri care imbina elemente de math rock sau tech death si le combina cu ritmuri de free jazz si cu duritatea thrash metal-ului.

MAI MULT

   

Mercyful Fate

Mercyful Fate, una dintre formatiile care au facut parte din primul val de black metal de la mijlocul anilor 80 si care au exercitat o influenta de necontestat asupra unor nume precum Metallica, Exodus sau Kreator, si-a inceput povestea cu King Diamond (voce) si Hank Shermann (chitara) in 1981, in Copenhaga.

MAIL MULT

 

thumb-transatlantic.jpg (41 KB)

Transatlantic

Trupa se va afla intr-un turneu european pentru promovarea celei mai recente creatii proprii, The Absolute Universe, un album despre care autorii insisi sustin ca este un concept complet nou: un dublu-album de peste 90 de minute, dar si o varianta mai scurta, de 60 de minute, care insa nu este doar o versiune editata a celei lungi, ci o creatie de sine statatoare.

MORE

cult-of-luna-thumb.png (73 KB)

Cult of Luna

Cult of Luna s-a format din ramasitele trupei Eclipse, tocmai in nordul Suediei la Umea. Trupa dezvoltat un melanj unic si elaborat de metalcore progresiv, cu note usor intunecate. Sound-ul Cult of Luna s-a bucurat de succes inca de la inceput, din 2001, cand au lansat albumul omonim, iar atat fanii metal cat si industria muzicala a ramas impresionata de sonoritatile suedezilor.

MAI MULT

 

thumb-testament.jpg (58 KB)

Testament

De-a lungul carierei de aproape 40 de ani, Testament si-a lasat amprenta asupra a generatii intregi de artisti, oferind in egala masura o mostenire impresionanta: 12 albume de studio (al 13-lea urmand in acest an), patru albume live, cinci compilatii, 12 single-uri si trei DVD-uri, ce insumeaza peste 14 milioane de discuri vandute in intreaga lume.

MAI MULT

the-pineapple-thief-thumb.png (59 KB)

My Dying Bride

My Dying Bride sunt pionierii genului doom metal, pe care il perfectioneaza si il promoveaza inca de la infiintarea lor in 1990. Trupa este cunoscuta pentru compozitiile elaborate, atmosfera intunecata pieselor dar si pentru prezenta lor scenica, care pare a fi luata mai degraba din lumea teatrului decat cea a muzicii.

MAI MULT

 

pain-of-salvation-thumb.jpg (57 KB)

Leprous

Dupa patru ani de absenta, Leprous revin la ARTmania cu „Aphelion”, cel de-al saptelea album, mixat de Adam Noble (Placebo, Biffy Clyro, Nothing But Thieves) si masterizat de Robin Schmidt (The 1975, Placebo), un material plin de energie, viata, libertate, ce a fost compus fara gandire excesiva sau perfectionism exagerat.

MAI MULT

the-pineapple-thief-thumb.png (59 KB)

The Pineapple Thief

Muzica lor a fost comparata cu cea a Radiohead sau Porcupine Tree, insa The Pineapple Thief combina progressive rock cu sonoritati acustice, theatrical rock si neo-psychedelia.

MORE

 

pain-of-salvation-thumb.jpg (57 KB)

Pain of Salvation

Pain of Salvation revin pe scena din Piata Mare dupa sase ani de absenta, aducand cel mai recent album, „Panther”, un material ce exploreaza adancimi si semnificatii inca neatinse si care este dedicat tuturor celor neintelesi - de la introverti la pasionati, de la cei timizi la cei care nu se lasa invinsi, de la visatori la cei plini de furie si pana la fiecare dintre cei care nu gasesc inca un sens sau un loc in era in care traim.

MAI MULT

thumb-bucovina.jpg (47 KB)

Bucovina

Bucovina, o prezenta bine-cunoscuta pe scena romaneasca, a debutat ca trio in 2000, cu un sound viking-black. Mai tarziu, expresia sa muzicala s-a dezvoltat intr-o combinatie rafinata de elemente folk mixata cu tematici black si heavy metal.

MAI MULT

 

the-vintage-caravan-thumb.png (71 KB)

The Vintage Caravan

Cu o varsta medie de doar 23 de ani, rockerii islandezi de la The Vintage Caravan ne arata o maturitate demna de trupe care au fost in turnee timp de ani de zile. Cand trupa s-a suit pe scena festivalului Icelandic Eistnaflug in 2012 au avut voie sa intre in locatie doar insotiti de parinti. 

MAI MULT

thumb-taine.jpg (46 KB)

Taine

De la demo-ul "The Light of the Truth" (1994), pana la EP-ul "Decade of Metal" (2004) si EP-ul "Resurrection" (2013), stilul Taine a evoluat continuu, imbogatindu-si show-ul multimedia cu sincronizari ale proiectiilor video cu momentele de pe scena.

MAI MULT

 

dordeduh-thumb.jpg (38 KB)

Dor de Duh

Dordeduh sunt un nume ce nu mai are nevoie de prezentari, o trupa ce contribuie de un deceniu la dezvoltarea scenei muzicale romanesti si care a impresionat anul acesta critica de specialitate la nivel international in urma lansarii „Har”, un album mixat si masterizat de catre Jens Bogren (Opeth, Dimmu Borgir, Sepultura, Soilwork, Moonspell, Kreator, Ihsahn, Dark Tranquillity).

MAI MULT

© Copyright ARTmania Festival 2022. Toate drepturile rezervate.