Riul Doamnei

riul_sanatorio_40

Cvintetul italian de metal Riul Doamnei a luat nastere in 1999, cu o determinare neobosita de a-si croi un drum unic pe scena metal, asemanator apelor rapide ale raului dupa care sunt numiti. Numele lor evoca sinuciderea sotiei lui Vlad Tepes in fata iminentei captivitati otomane si, astfel, face o declaratie impotriva oricarei forme de sclavie si limitare. Abordand stilul din punct de vedere iconoclastic, Riul Doamnei creeaza un amestec de genuri care sfideaza conventionalul: muzica lor include agresiunea fara compromisuri a mortii, trasaturi thrash si grandoarea atmosferica de black metal simfonic.

Chitara spastica, violenta si percutia agresiva intra in armonie cu uverturi gotice si fragmente melodice care adapostesc vocile profanatoare si elementele etnice puternice, rezultatul fiind un sunet furios, intunecat si apasator, savurat de catre un public larg. Riul Doamnei are un istoric larg de concerte, in special in Italia si Europa de Est, impartind scena cu Vader, Rotting Christ, Krisiun, Incantation si Marduk, primid aplauze entuziaste si o continua crestere a numarului fanilor. De-a lungul anilor, trupa si-a castigat un loc aparte in categoria metal-ului extrem, fiind cap de afis a mai multor festivaluri underground ca Transylvanian Alliance Tour (deja la a 4-a editie).

Dupa demo-ul „Stramoniologie des Geistes” (2002) si un EP intitulat „Le Serpent Rouge” (2006), primul lor album, „APOCRYPHAL” este lansat in 2007 prin Deadsun Records si distribuit in Europa, Canada, Statele Unite ale Americii si Japonia si primeste aprecierea criticilor internationali si pentru sprijinul incredibil al miilor de fani din intreaga lume. Acesta va aduce cvintetului o nominalizare pentru „Best New Act of 2008” din partea mass media on-line italiene. „APOCRYPHAL” este un album conceptual, avand la baza Evangheliile gnostice, o calatorie prin sensul real si primitiv al religiei crestine, inapoi la esenta sa originala, departe de manipulare, taieturi si corectiile aplicate de organizatiile teroriste: Biserica.

Trilogia anti-religioasa a inceput in 2006 cu „Le Serpent Rouge” care ia forma completa la sfarsitul anului 2011, cu lansarea „FATIMA” (prin AXiiS Music), un album controversat care primeste sustinerea lui Sakis Tolis de la Rotting Christ pentru piesa Of Misery and the Final Hope. Primind apreciere si premii extraordinare, “FATIMA” aduce Riul Doamnei in lumina reflectoarelor. Proiectul stlistic „A Christmas Carol”  este finalizat si disponibil pentru descarcare gratuita la 1 ianuarie 2013, fiind caracterizata ca opera de metal orchestral in 11 parti, bazata pe nuvela lui Charles Dickens. In prezent, ceea ce parea a fi una dintre cele mai bine pastrate secrete ale Italiei in scena metal- Riul Doamnei – compune material nou si planifica incursiuni vii in teritoriile abia atinse inainte.