Opeth

OpethOpeth canta metal progresiv din 1990. In cei 19 ani in care trupa a trecut prin multe schimbari si a produs noua albume. Opeth nu ar fi ajuns pe culmile succesului de astazi fara aportul lui Mikael Åkerfeldt, membru din 1992, solist si chitarist, compozitor principal, este artistul care si-a dedicat intreaga cariera acestui proiect. Influentat in tinerete de trupe heavy metal precum Slayer, Black Sabbath, King Diamond si Morbid Angel, Åkerfeldt s-a lasat impresionat de rockul progresiv al anilor ’70 si de stilurile fusion, acustic, metal. Aceste influente se regasesc in muzica trupei. Mixul sonor format din parti de heavy metal si pasaje acustice, combinat cu elemente din progressive metal si progressive rock confera indentitate marcii Opeth.

In 2006, Åkerfeldt vorbea despre abordarea sa deschisa asupra genurilor muzicale in Metal Hammer Magazine: „Nu are sens sa canti intro trupa si sa mergi intro singura directie cand le poti aborda pe toate. Ar fi imposibil pentru noi sa cantam numai hard metal; el este radacina noastra … si va ramane mereu in esenta muzicii noastre.” Primul album marca Opeth, Orchid, a fost inregistrat in 1994 testand limitele stilului prin sunete de chitari acustice, pian si voci curate. Albumul a primit calificative promitatoare din partea presei, au fost apreciate proportiile secventelor grele cantarite in raport cu partile acustice lejere.

[g-gallery gid=”3492″ random=”0″ watermark=”0”]
In 1996, Morningrise este lansat in Europa. Al doilea album contine cinci piese ample, intr-un total de 66 de minute, piese interpretate in turneul din Marea Britanie si Scandinavia. Urmarea acestui turneu a fost lansarea internationala a primelor albume prin casa de discuri Century Media. My Arms, Your Hearse a fost lansat in 1998 si a marcat o tranzitie ireversibila in muzica trupei prin accentuarea rifurilor genului progressive metal si diminuarea prezentei armoniilor de chitara. A urmat Still Life lansat in 1999 in Europa si 2001 in SUA. Un album conceptual, spunea Åkerfeldt, o poveste traspunsa printr-un album integrat in stilul progresiv.

Blackwater Park, albumul lansat in 2001 alaturi de Steven Wilson de la Porcupine Tree a fost catalogat de Allmusic ca fiind impresionant si foarte inspirat, zdruncinand conventiile compozitionale ale stilului. Opeth pleaca pentru prima data intr-un turneu mondial de promovare si apare la Wacken Open Air in 2001 in fata unui public de peste 60.000 de ascultatori. Deliverance si Damnation au aparut la un an diferenta, in 2002 si 2003, albume concepute pentru a fi lansate impreuna, la sugestia lui Jonas Renkse de la Katatonia, vechi prieten cu Åkerfeldt, care i-a propus sa scrie un album heavy si altul soft. Albumele au generat prima intrare in topurile americane si aproape 200 de concerte in 2003 si 2004.

Opeth lanseaza primul lor DVD, Lamentations (Live at Shepherd’s Bush Empire 2003), care contine un concert de doua ore si un documentar despre inregistrarile albumelor Deliverance si Damnation. In 2005, trupa semneaza contractul cu Roadrunner Records si lanseaza in iunie Ghost Reveries, album pentru care trupa a repetat trei saptamani inainte de a intra in studio, ceva nou pentru Opeth, trupa care nu mai repetase inainte de inregistrari din vreme productiei My Arms, Your Hearse, in 1998. Chiar de la lansare, Ghost Reveries ocupa locul 64 in topul din SUA si numarul noua in Suedia, un nou record pentru Opeth. In 2006 apare al doilea DVD si o relansare a albumului cu o piesa bonus, un cover dupa Soldier of Fortune, Deep Purple.
Anul trecut a fost lansat Watershed, albumul cu sapte piese remarcabile. Chiar de la lansare Watershed o intrat pe numarul 23 in topul Billboard 200 si pe prima pozitie in topul albumelor din Finlanda.