Eluveitie

eluveitiePovestea Eluveitie a inceput in iarna anului 2002 in Elvetia cand membrul fondator Chrigel Glanzmann a decis sa formeze o trupa care sa uneasca death-metal –ul melodic (melodeath) cu folk-ul, dand astfel nastere unei noi ere a ceea ce se numeste folk-metal. Numele formatiei reprezinta o inscriptie de pe un vas din Mantua (anul 300 A.C); aceasta a fost interpretata ca fiind denumirea etrusca a celticului (h)elvetios, anume, Elvetianul. Se presupune ca este vorba despre o linie descendenta elvetiana din Mantua. Daca in 2002 trupa nu era decat un proiect de studio, pana in 2008 a devenit bine cunoscuta si activa. Eluveitie a lansat numeroase albume si a fost in tot atat de multe turnee.

Primul album, Slania, s-a clasat pe locurile 35 in Germania si pe 72 in Elvetia. Anii 2010, 2011 au regasit membrii formatiei intr-un tumult de turnee, insa incoronarea a constat in lansarea celui mai greu album: Ëverything remains… and it never was. Acesta a fost momentul in care Eluveitie a intrat in forta in topurile muzicale din lume, clasandu-se pe locurile 8 in Elvetia, 19 in Germania, 22 in Austria, 23 in Grecia, pe locul 23 in SUA si pe locul 30 in Finlanda. In 2012, Eluveitie au ridicat stacheta inca o data cu albumul Helvetios. Despre acesta putem spune ca reprezinta esenta trupei: combina toate elementele si eforturile muzicale ale formatiei din trecut si pana in prezent: de la puterea bruta ce rasuna pe Slania, la misticismul Evocation, culminand cu greutatea albumului Everything remains…and it never was.

Povestea Eluveitie se deruleaza pe scena muzicala de 12 ani si nu inceteaza a ne uimi prin diversitatea stilulilor imbinate cu atat de multa maiestrie. Formatia are in acest moment 8 membri, din care: Chrigel Glanzmann, membru fondator, vocal si cel care manevreaza mandolina, mandola, fluierul si cimpoiul; Nicole Asperger ne incanta cu sunetele magice ale vioarei sale, Rafael Salzmann si Ivo Henzi cu chitarele, iar Merlin Sutter face tobele sa rasune cu putere; vocea Annei Murphy nu este de neglijat, iar daca nu era suficient ea mai canta la flaut si la hurdy-gurdy (un fel de vioara cu clape); Kay Brem adauga greutate sunetului cu chitara bass, iar Patrick Kistler acompaniaza trupa folosind cimpoiul si fluierele. In 2012 Eluveitie a re-inregistrat un EP legendar, “Ven”, (inregistrat initial in 2003), reusind sa adauge un aspect modern legendarului material; totusi trupa nu a pierdut farmecul si splendoarea initiale ale piesei. Astfel Eluveitie isi propune prin ultimele piese sa evoce o imagine retrospectiva a tot ceea ce reprezinta esenta lor din prima zi si pana astazi. Acestea fiind spuse, pregatiti-va ca in cadrul ARTmania 2014 sa patrundeti in cea mai frumoasa calatorie in timp intr-un cadru feeric, de poveste, alaturi de trupa elvetiana.