Dark Tranquillity

dark-tranquillityDark Tranquillity canta din ’89 si sunt cunoscuti ca pionieri ai stilului “melodeath”.  Muzica suedezilor  ofera o experienta intensa, puternic marcata de radacinile lor scandinave. Dark Tranquillity propune o muzica elevata in stilul lor personal, rafinat pana la forma actuala in peste 20 de ani de cariera cu noua albume si extrem de multa muzica produsa.  Membrii In Flames si Dark Tranquillity sunt regii muzicii metal din Gothenburg. Cele doua trupe au creat acest stil deosebit numit “Gothenburg Metal”. Odata cu trecerea timpului si alte trupe au fost incluse in aceeasi categorie chiar daca nu au trait in orasul suedez Gothenburg: Insomnium, Arch Enemy sau Eternal Tears of Sorrow.

“Skydancer” se numeste primul album produs in 1993 cu vocea actualului solist In Flames, Anders Friden, chitari acustice si voci feminine interpretate de colegele lor de scoala. “The Gallery” este considerat un album clasic al metal-ului de Gothenburg prezent in topul revistei Decibel din aprilie 2010. Numarul trei in discografia trupei se numeste “The Mind’s I” si se asculta din 1997.
“Projector”, cel de-al patrulea album Dark Tranquillity, a primit o nominalizare la Premiile Grammy din Suedia si a marcat o schimbare de abordare a muzicii: 1999 a fost anul din care Dark Tranquillity a inceput sa adauge stilului sau dur o intrepretare vocala mai nuantata, accente de pian si viori. “Haven” continua linia albumului precedent cu un plus de sunete digitale ce le-au asigurat fani noi, dar si recenzii negative din partea presei.
“Damage Done” revine la clasicismul genului pastrand clapele, dar fara voci curate. “Character” (2002) si “Fiction” (2007) sunt ultimele albume inregistrate cu Michael Nicklasson la bas inainte a fi inlocuit de Daniel Antonsson. In 2010, Dark Tranquillity a lansat albumul “We are the Void”, la trei ani dupa “Fiction”. Pe album apare si Nell Sigland, vocea feminina Theatre of Tragedy.