Crematory – amanat

Povestea incepe in 1991, in Germania, cand vocalul Felix si basistul Marc au pus bazele unei formatii ce avea sa devina cea mai longeviva si puternica trupa de gothic metal a Europei: Crematory. Doar cu un an mai tarziu formatia a lansat prima si singura lor caseta demo, „Crematory”, care a starnit reactii impresionante in randul presei si mai ales al fanilor;  s-a vandut extraordinar de bine in Germania, dar si in peste 1500 de copii in toata lumea.

Acesta nu a fost decat inceputul unei perioade pline de concerte si munca grea pentru Crematory; noiembrie 1992 a fost momentul in care formatia si-a vazut un vis devenind realitate: semnarea contractului cu Massacre Records. In 1993, Crematory a inceput inregistrarile pentru albumul lor de debut, „Transmigration”, care a fost primit foarte bine de catre public: doar o luna mai tarziu si-a gasit locul in topurile diferitelor reviste. Vanzarile absolut impresionante le-au oferit sansa de a merge in turneu cu My Dying Bride in noiembrie a aceluiasi an.

Anii ce aveau sa urmeze nu aveau decat lucruri marete in plan pentru Crematory. 1994 a adus cu sine primul punct culminant muzical: albumul „…Just dreaming”. Hiturile „Shadows of mine”si „In My Hands” aveau  videoclipuri ce se difuzau prin rotatie pe MTV si VIVA, insa succesul real avea sa apara mai tarziu, o data cu cel de-al treilea album Cremator, „Illusions”, inregistrat in 1995.  Avand in vedere impactul pe care il l-au avut ultimele doua albume, asteptarile erau ridicate, insa acestea au fost cu mult depasite: Crematory a reusit sa creeze un nou hit: „Tears of Time”.

Cu un videoclip pe masura, cantecul s-a bucurat de un imens succes si in randul posturilor tv. Bineinteles ca a urmat un numar considerabil de festivaluri si concerte. 1996 a gasit formatia cu un album proaspat inregistrat: “Crematory”.  Desi nu se bucurase de o reclama buna in presa la momentul respectiv, discul a intrat direct in topuri. S-au inregistrat si filmat momente din cadrul festivalurilor „Out of the Dark” din Germania, Olanda si Belgia. La finalul festivalului ce i-a avut ca si trupe in deschidere pe Moonspell si The Gathering, membrii Crematory si-au dat seama ca inregistrarile aveau o calitate foarte buna a sunetului; astfel au decis sa lanseze primul lor album live, nu insa inainte de a fonda propria casa de discuri: CRC – Crematory’s Record Company. In 1997 Crematory a oferit publicului o piesa de melodic goth metal brilianta: “Awake”. Pentru prima data in istoria trupei a fost inregistrata o versiune cover a “Temple of Love”, interpretata in original de Sisters of Mercy. Cantecul era destinat sa devina hit. A urmat o serie de turnee si au fost cap de afis in cadrul tuturor festivalurilor europene.

Doi ani mai tarziu, Crematory a revenit cu single-ul “Fly”, ce a devenit un hit senzational de club. Bucurandu-se deja un nume predestinat pentru cel de-al saptelea album, “Act 7” reprezinta cel mai mare pas inainte pe care formatia l-a facut vreodata. Aduce elemente noi, sunete agresive de chitara, sunete de accentuate de clape si refrenuri  ca de imn,  asa ca “Act 7”contine toate elementele tipice care le-au adus coroana pe care Crematory o poarta acum atat de bine. A urmat o serie de concerte open air, turnee, lansarea unui album Greatest Hits si colaborari cu artisti variati. In februarie 2001, pentru a aniversa 10 ani de la infiintarea trupei, a avut loc un turneu extins pentru „Believe”, material ce continea toate hiturile vechi. Probabil ca momentul cel mai greu pentru Crematory a fost reprezentat de finalul turneului. Din cauza problemelor de sanatate, financiare si motivelor personale, trupa  a decis sa se destrame.

Ca multumire pentru fani s-a decis ca in decursul verii sa aiba loc zece  concerte alese cu grija si bineinteles ca cel de la Wacken a fost unul remarcabil. „Remind”a fost numele ultimului si celui de-al zecelea album al trupei ce devenise cea mai de seama formatie de metal gotic a Europei din ultima decada. O revenire nu fusese niciodata in plan si nici ceva la care ne-am fi putut astepta in august 2002. Nuclear Blast a luat legatura cu Crematory si a intrebat daca trupa ar fi dispusa sa contribuie cu o melodie pentru albumul tribut Metallica „The Four hHrsemen”. Acesta a fost considerat un plus si o noua provocare pentru Crematory: nu aveau altceva de facut decat sa intre in studio pentru amuzament si sa produca din nou muzica; astfel, Crematory au inregistrat cover-ul „One”, piesa a celei mai mari formatii de metal din lume, Metallica, cea care avusese o influenta substantiala asupra membrilor trupei.

Dupa un prim refuz, urmat de o perioada lunga de gandire, si dupa ceva concesii din partea Nuclear Blast, Crematory au fost convisi sa isi pregateasca revenirea. Incepand cu ianuarie 2003, cand era convenabil pentru ei, Crematory au inceput sa compuna noi cantece. Apoi, in 2004, ziua cea mare a sosit. Trupa de seama de goth metal a Germaniei a lansat albumul de revenire. „Revolution”nu era doar titlul albumului, cantecele componente erau revolutionare in sine. A fost pentru prima data in istoria trupei cand clapele au fost setate cu elemente puternice de Dance-Trance si EBM.  Ceea ce  aparut doar o miscare indrazneata la inceput, s-a dovedit a fi fost miscarea potrivita. Cu noul si proaspatul sunet, Crematory a castigat un numar mare de fani noi si atins noi nivele in ceea ce priveste respectul castigat prin melodii precum „Greed” si „Tick Tack”, cea din urma devenind si partea a coloanei sonore a filmului Con Game. A urmat un numar mare de concerte in Europa. In ianuarie 2005, Crematory a inceput sa compuna noi cantece, ceea ce la inceput s-a dovedit mai greu decat era de asteptat. Pentru a se ridica la nivelul senzational al albumului de revenire, stacheta trebuia setata foarte sus; iar pentru aceasta Crematory a avut o idee foarte speciala.

Anuntat ca o surpriza cu un succes senzational, albumul in limba germana „Klagebilder”a fost lansat in toata lumea prin Massacre Records. Albumul a intrat in topurile germane pe locul 66 si a adunat noi fani; acest lucru a venit sa confirme nu numai faptul ca sunt o trupa de goth metal de elita a Germaniei, dar ca fac parte din clasa cea mai de sus a metalului gotic din intreaga lume. In toamna anului 2006 „Klagebilder”a fost promovat intr-un turneu european si celebrat impreuna cu fanii. Crematory a inceput compunerea de noi cantece in februarie 2007; „gothic metal”si „back to the roots”erau cuvintele cheie care aveau in vizor noul album „Pray”- care s-a bucurat, de asemenea, de un succes imens. Activi de peste 22 de ani, Crematory si-au spus cuvantul in ceea ce priveste scena de gothic metal a lumii. Cu peste 12 albume inregistrate, 2 material live si 4 colectii, Crematory ne vor suprinde mereu prin planurile lor. Cu mare placere anuntam faptul ca  veti putea afla personal, daca nu ati facut-o deja, ce inseamna un concert live Crematory in cadrul festivalului Artmania 2014.