Amorphis

amorphisInfiintata in Helsinki in 1990, Amorphis a fost considerata timp de mai bine de un deceniu drept una dintre cele mai de frunte formatii de metal-rock din Europa.

Trebuie spus insa ca termenul “metal” nu acopera decat o parte din ceea ce reprezinta de fapt muzica Amorphis. Condusa de chitaristul Esa Holopainen, formatia finlandeza si-a creat un stil aparte care provine din vaste teritorii muzicale strabatute pe parcursul anilor, de la muzica folk la rock progresiv si psihedelic.

“Eclipse” este cel de al noualea album al formaţiei si are deja toate sansele sa devina un “clasic” Amorphis in foarte scurt timp. Deja criticii de specialitate i-au facut o primire calduroasa, iar revista Metal Hammer din Germania a numit deja “Eclipse” in editia din Februarie drept “cel mai bun album de metal al anului”.

Noul album arata publicului un Amorphis renascut, plin de energie si creativitate. Se poate spune ca “Eclipse” se afla in aceeasi categorie cu precedentele albume “Tales” si “Elegy”, cele mai puternice creatii din cariera de pana acum a formatiei.

Primul success al formatiei a venit odata cu cel de-al doilea album „Tales from the Thousand Lakes”, lansat in 1994 si care a fost urmat de un indelungat turneu in Europa si America de Nord.

Dupa acest album, Amorphis a optat pentru o cotitura in stilul sau muzical si a ales un nou solist vocal. Venirea in formatie a lui Pasi Koskinen a adus un nou timbu sonor. Albumul “Elegy” lansat in 1996 si care a oferit o combinatie indrazneata de metal cu elemente de folk si sonoritati orientale distincte, a convins publicul fidel al trupei de valoarea acesteia si a atras o noua categorie de fani.

Incurajati de laudele atat ale publicului cat si ale criticii, membrii trupei au luat o pauza de trei ani pentru a pregati urmatorul album “Tuonela” lansat in 1999. Acest album a insemnat un nou imens pas inainte in cariera formatiei punand in prim plan stilul psihedelic al anilor ’70.

Succesul comercial al acestui album i-a facut pe membrii formatiei sa se imbarce din nou intr-un turneu mondial inainte de a intra in studio si a inregistra „Am Universum” (2001), un album in care sonoritatile de rock progresiv sunt marca acestui material discografic.

Urmatorul album „Far from the Sun” (2003) s-a dovedit a fi cel mai rock album din cariera formatiei unde influentele Pink Floyd sunt foarte evidente.

Odata cu acest album s-a incheiat si colaborarea cu vocalistul Koskinen, un nou solist „Tomi Joutsen (Sinisthra) i-a luat locul. In 2005, Amorphis a intrat in studiourile Sonic Pump din Helsinki pentru a inregistra cel de-al noulea album. „Eclipse” este un album care imbina in mod armonios si original metalul modern, rockul cu muzica folk si sonoritatile melancolice.