Mogwai se numără printre puținii supraviețuitori de succes ai scenelor post-rock din Glasgow din care s-au remarcat în anii `90 și care se află, în acest moment, în mijlocul unei cariere strălucitoare care cuprinde nouă albume de studio și nenumărate turnee în jurul lumii. Pe lângă asta, trupa s-a remarcat și prin muzica de film și televiziune, fiind omniprezenți pe genericele de final al producțiilor din toată lumea, printre care amintim ”Zidane: A 21st Century Portrait”, ”Miami Vice” sau ”Les Revenants” (un serial de televiziune transformat și în joc videoîn care s-a păstrat piesa muzicală principală, ”Kids Will Be Skeletons”.

Trupa formată din Stuart Braithwaite (chitară, voce), Barry Burns (chitară, pian, sintetizator, voce), Dominic Aitchinson (chitară bas) și Martin Bulloch (tobe), s-a născut în Glasgow-ul anului 1995, cu un nume inspirat din creaturile filmului „Gremlin”, deși chitaristul Stuart Brathwaite spune că „numele nu are o semnificație specială și am intenționat să găsim unul mai bun, dar, ca în multe alte situații, nu ne-am mai întors la gândul ăsta ulterior”.

Influențele muzicale ale Mogwai includ Fugazi, MC5, My Bloody Valentine, Sonic Youth, Pixies și The Cure, iar stilul lor muzical are conexiuni ușor de identificat cu diferite genuri muzicale, cum ar fi shoegaze, math rock sau art rock. Albumul de debut, „Mogwai Young Team”, a fost descris ca fiind „uluitor de dinamic, trecând fără probleme prin sunete liniștite, de o frumusețe blândă, la zgomote albe care zgârie creierul însoțite de ritm care pare de ciocan”. (Martin Strong, The Great Indie Discography)