ARTmania Festival 2006 – Program

ARTmania Festival '06 HIM, Amorphis
ARTmania Festival ’06 HIM, Amorphis

PROGRAM ARTmania Festival 2006
VINERI 14.07

MUZEUL DE ARTA CONTEMPORANA Str. Tribunei nr. 5
10.00 NICU ILFOVEANU (RO) – „Immediate Appeal” Expozitie de fotografie.

PALATUL BRUKENTHAL Piata Mare, nr. 4-5
15.30 – 17.00 WORK-SHOP: JAN KAILA (FIN);
21.30 – 23.00 ELINA BROTHERUS (FIN) – Baigneurs, 2001/2003, triptych. Baigneurs 1, Baigneurs 2, Baigneurs 3, DVD loops, 13 min 56 sec each, DV PAL 4:3, silent. Film video, mut.
Elina Brotherus este un fotograf prolific cu un portofoliu construit in jurul corpului uman in natura. Desi lucrarile ei nasc intrebari conceptuale, fotograful insista ca accentul sa cada, in primul rand, pe elementul vizual. „Baigneurs trateaza frumusetea in cheia clasica a scenelor de baie in natura, utilizand conceptual peisajul, in maniera romantica. Apa, culoarea si oglindirile sale, structura suprafetei detine un rol egal in importanta cu cel al personajelor.” (Elina Brotherus)

BISERICA EVANGHELICA – Sala Ferula Piata Huet
17.00 – 17.30 Vernisaj: JAN KAILA (FIN) – „Elis Sinistö 1985-2004, a spiritual journey” Expozitie de fotografie & arta video. Jan Kaila este profesor la Academia de Arte Frumoase din Helsinki, Departamentul de Studii Post-Universitare, si un artist neconventional. Expozitiile lui exploreaza in profunzime arta fotografica, analizand relatia fotografiei cu diferite obiecte, film si text scris. O colectie de lucrari video si fotografii alese special pentru publicul roman vor fi prezentate sub numele „Elis Sinistö 1985-2004, a spiritual journey” (Elis Sinistö 1985-2004, o calatorie spirituala).

BIBLIOTECA ASTRA Str. George Baritiu nr. 5
18.00 HUMANITAS: Prezentari de colectii si lansari de carte. Lansare seria de autor TRAIAN UNGUREANU, cu cele doua carti: „Razboiul timpurilor” si „Arta neputintei la romani” – prezentare cu participarea autorului.

„Razboiul timpurilor” este o incercare sistematica, prima sub semnatura unui autor roman, de analiza a conflictului politico-militar si a radacinilor sale spirituale. Ea prezinta eroi si victime, grozavii si acte de generozitate suprema, intr-o istorie a violentei terminale care opune valorile si vointele a doua lumi in conflict: Occidentul si Islamul. Volumul lui Traian Ungureanu propune o teorie fara rezerve si lanseaza un avertisment grav: lumea moderna, asa cum a fost ea modelata de valorile Occidentului, se afla la un pas de criza finala.

„Arta neputintei la romani” sustine ca realitatea politica romaneasca a fost dictata de trei momente succesive de mare incordare populara. Eseurile lui Traian Ungureanu pleaca de la aceasta idee si descriu cele trei trepte care au condus la fixarea momentului politic pe care il locuim astazi. Scrisa cu gandul la apropiata admitere a Romaniei in Uniunea Europeana, cartea propune o privire critica asupra datelor reale ale societatii romanesti si asupra distantei care le desparte de retorica oficiala.

Lansare de carte „Ghidul nesimtitului”, in prezenta autorului – RADU PARASCHIVESCU Cum trebuie sa te porti ca sa-ti indispui semenii? Care sunt trasaturile definitorii ale nesimtitului carpatin? Cat e instinct si cat premeditare in comportamentul lui de zi cu zi? Iata cateva intrebari care merita un raspuns in registru ironic. Fiindca nesimtitul a devenit o prezenta ubicua si agresiva, fara de care traiul cotidian nu mai poate fi conceput. In transportul public sau pe trotuar, la restaurant sau in intimitatea propriului apartament, la biserica sau la teatru, nesimtitul roman corodeaza nervi, provoaca stupori si te impinge spre o vorba a lui Mark Twain: „Omul e singurul animal care roseste. Sau ar trebui s-o faca.”

SALA THALIA Str. Cetatii, nr. 3-5
19.00 Festivalul „Carl Filtsch” – Concerte pentru pian Solisti: AGATHE LEIMONI – Grecia FULVIO TURISSINI – Italia ORCHESTRA FILARMONICII DE STAT SIBIU Dirijor: PETRE SBARCEA In program: E. Grieg – Concertul pentru pian si orchestra in la minor op.16; R. Schumann – Concertul pentru pian si orchestra in la minor op.54

22.00 Lansare – Proiectie NIGHTWISH – „END OF AN ERA” DVD
Un punct de cotitura in cariera de 10 ani a trupei, DVD-ul „End of an Era” cuprinde ultimul concert NIGHTWISH cu vocalista Tarja Turunen de la Hartwall Arena, in Helsinki, in fata a 12 000 de fani si un documentar ce contine imagini backstage cu trupa in ultimele 15 zile de dinaintea prestatiei la Hartwall. Lansarea oficiala in Romania va fi onorata de prezenta lui Ewo Pohjola, managerul trupei.

CLUB STAGE Str. Emil Cioran, nr. 1-3
ARTMANIA FESTIVAL OPENING PARTY Gazde: Lenti Chiriac / Heavy Metal Magazin / Romania Parteneri: CLUB STAGE, NUCLEAR BLAST / ROCRIS DISC, WARNER MUSIC, SONY BMG.
Stage Club a fost gazda celor mai multe concerte care au avut loc in Sibiu incepand cu toamna anului 2003. Pe scena clubului au urcat cele mai mari trupe romanesti, dar si trupe internationale mai mult sau mai putin cunoscute in aria lor muzicala. In cadrul Artmania Festival, Stage Club va gazdui concerte, jam sessions si proiectii de DVD-uri.

CONCERTE

18.00-18.40 ABIGAIL (RO) – Bucuresti
19.00-19.40 SEVEN (RO) – Cluj Napoca
20.00-20.40 STILL CRAZY (RO) – Sibiu
21.00 -00.00 Auditii
00.00-05.00 Proiectii DVD-uri: NUCLEAR BLAST / ROCRIS DISC, WARNER MUSIC, SONY BMG

SIGI – KULTURCAFÉ Piata Mica nr. 16
12.00 – 24.00 Proiectii (in loop) FILME / DVD FIN / RO Parteneri: Fundatia Finlandeza de Dans Filmul de dans este o interpretare cinematografica a dansului si combina talentul coregrafilor si al regizorilor, astfel incat sa fie exploatata la maxim forta magica a genului. Fiecare film foloseste propriul limbaj de expresie, pe spectator asteptandu-l experiente variate, ireale si imprevizibile.

In program: „Stains” (2005) 26:45 min Regia: Pauliina Hujanen Un basm despre om si natura, ilustrat prin limbaj si miscari ale trupului. „Tomorrow everything is different” (Huomenna kaikki on toisin) (2005) 34:47 min Regia: Kirsi Heimonen O poveste despre munca printre dependentii de droguri, din perspectiva angajatului. Trilogia: „Das Monolith” (2000) 5:17 min, „Greetings from Sochi!” (2002) 8:34 min, „Replay”(2003) 7,54 min Regia: Kimmo Leed Aceasta trilogie conduce spectatorul in lumea unor povesti fascinante si boeme, iar materialele reusesc sa imbine filmul si dansul intr-o maniera originala. „Ronja” (2006) 8:00 min Regia: Satu Tuomisto O invitatie, cu tenta umoristica, a unei fete de a o cunoaste. „Saanko luvan?” (2006) 3:00 min Regia: Satu Tuomisto O frumoasa calatorie a trupului in timpul unei intalniri de dupa-amiaza. „The Seventh Sphere” (2003) 12:00 min Regia: Satu Tuomisto Oamenii tanjesc dupa o intelegere a lumii si a secretelor ei. „Vad ar val en bal pa slottet” (2003) 8:00 min Regia: Satu Tuomisto O fata ratacita intr-un basm. „All Saints go travelling” (2005) 10:00 min Regia: Satu Tuomisto Elevii de la biserica All Saints a scolii primare engleze calatoresc in jurul lumii, din padurea tropicala in Alaska si mai departe. „DanceFilmDance” (2006) 2:00 min Regia: Satu Tuomisto O intalnire ireala a elevilor din trei scoli engleze. „Highlands Journey” (2006) 10:00 min Regia: Satu Tuomisto Un grup de baieti, elevi ai scolii Highlands, isi investigheaza propriile forte si mediul inconjurator. „Southgate Journey” (2006) 10:00 min Regia: Satu Tuomisto Elevii scolii Southgate surprinsi intr-un dans al trupurilor. „Portrait / Portretti” (2003) 5:00 min Regia: Saara Cantell Dupa 30 de ani de casnicie, inca mai e loc pentru portrete noi in albumul de familie. „Diagnoosi / The Diagnosis” (2002) Regia: Saara Cantell Elena este la spital si isi asteapta rezultatele, cu emotii confuze.

SAMBATA 15.07

SALA THALIA Str. Cetatii, nr. 3-5
19.00 Festivalul „Carl Filtsch” Recitalul Maestrilor FLORIN CROITORU – vioara, Romania LIVIU PRUNARU – vioara, Elvetia WEN ZHOU LI – vioara, Marea Britanie La pian: Viorica Boerescu, Vera Negreanu si Lorena Tecu

PIATA MARE
13.00 Acces public
15.00 – 15.45 CARMEN GRAY (FIN)
Fiind una dintre cele mai promitatoare grupuri nou venite pe scena muzicala finlandeza, trupa Carmen Gray reaminteste publicului de rock-ul anilor ’90, cu melodii indraznete si prestatii scenice in forta, perfect compatibile cu postura lor de opening act la Artmania Festival.
16.00 – 16.45 KUMM (RO) Ceea ce a inceput ca un hobby, s-a transformat intr-o trupa adevarata cu o vasta experienta live, trei albume de studio si o nominalizare la categoria Cel Mai Bun Album Altenativ al Anului la Premiile Industriei Muzicale Romanesti din 2000: KUMM!
17.00 – 17.45 ALTAR (RO)
Altar si-au rezervat un loc important in istoria rock-ului romanesc de dupa 1989. Activitate concertistica bogata, premii pentru cel mai bun grup rock si atitudine! Anul 2006 marcheaza o revenire din punct de vedere discografic, dupa o pauza de 8 ani. Albumul „Atitudine” are un mesaj protestatar la adresa celor ce incearca sa ingradeasca libertatea si pastreaza linia caracteristica intregii cariere Altar: agresivitate, energie, atitudine.
18.00 – 19.00 SILENTIUM (FIN)
Silentium sunt o trupa de gothic metal condusa de o voce feminina, insa nu se incadreaza in tiparul trupelor de gen. Originalitatea consta in elementul teatral, dramamtismul muzicii si o melancolie apasatoare subliniata mai ales de vioara. Dupa 10 ani de activitate concretizata in 4 albume si numeroase concerte, Artmania Festival va gazdui primul concert Silentium in afara granitelor Finlandei.
19.15 – 20.00 LUNA AMARA (RO)
Luna Amara este una dintre cele mai bune trupe live din Romania, dar si un neobosit activist in campanii politice si sociale impotriva bolilor societatii romanesti post-revolutionare. Concertul de la Artmania Festival va promova ce de-al doilea album al trupei „Loc lipsa”, o marturie indrazneata din punct de vedere ideologic si muzical.
20.20 – 21.35 AMORPHIS (FIN)
Amorphis au supravietuit cu succes tuturor schimbarilor din interiorul trupei, dar si schimbarilor scenei metal. Cea mai buna dovada in acest sens este ultimul album „Eclipse” care surpinde printr-un vocalist mai puternic si mai energic. Valoarea acestei productii este atestata de toata presa de specialitate, fiind catalogata drept unul dintre cele mai bune albume de gen ale anului 2006.
22.00 – 23.30 H.I.M. (FIN)
H.I.M. este cel mai impresionant export muzical al Finlandei in acest moment. Trupa a luat fiinta in anul 1991, iar din 1995 muzicienii au avut o activitate neintrerupta si o ascensiune sigura in rock-ul mondial. In acest context, ei nu puteau sa lipseasca de la Festivalul Artmania. Dupa 11 ani de cariera, H.I.M. ajunge si la Sibiu pentru a incanta publicul roman intr-un concert special.

CLUB STAGE Str. Emil Cioran, nr. 1-3
00.00 – 06.00 AFTER CONCERT ROCK PARTY
00.30 – 00.50 Jam session STILL CRAZY
01.00 Jam session SILENTIUM
Proiectii DVD-uri: NUCLEAR BLAST/ ROCRIS DISC, WARNER MUSIC, SONY BMG Parteneri: CLUB STAGE, NUCLEAR BLAST/ ROCRIS DISC, WARNER MUSIC, SONY BMG

DUMINICA 16.07

SALA THALIA Str. Cetatii, nr. 3-5
19.00 Festivalul „Carl Filtsch” Concertul de gala al laureatilor

GALERIA X FUTURE AGENCY Str. Constitutiei nr. 3
19.00 Vernisaj: TARA (RO) – „Luna Amara” Expozitie de grafica.

CLUB STAGE Str. Emil Cioran, nr. 1-3
ARTMANIA FESTIVAL CLOSING PARTY
17.00-20.00 Proiectii DVD-uri NUCLEAR BLAST / ROCRIS DISC, WARNER MUSIC, SONY BMG

CONCERTE
20.00-20.45 DAKONIA (RO) – Sibiu
21.00-21.45 THUNDERSTORM (RO) – Bucuresti
22.00-22.30 CONCERT FIN
22.45-23.30 BETRAYER (RO) – Sibiu
23.30-05.00 Proiectii DVD-uri NUCLEAR BLAST / ROCRIS DISC, WARNER MUSIC, SONY BMG

PALATUL BRUKENTHAL Piata Mare, nr. 4-5

21.30 – 23.00 ELINA BROTHERUS (FIN) – Baigneurs, 2001/2003, triptych. Baigneurs 1, Baigneurs 2, Baigneurs 3, DVD loops, 13 min 56 sec each, DV PAL 4:3, silent. Film video, mut.

SIGI – KULTURCAFÉ Piata Mica nr. 16
12.00 – 24.00 Proiectii FILME / DVD FIN / RO Parteneri: Fundatia Finlandeza de Dans

ATRIUM CLASSIC CAFÉ Piata Mica
12.00 – 24.00 La fiecare 3 ore VILLE KANSANEN Proiectie fotografie – loop