ARTmania Festival 2006 la Sibiu

afis 2006Prima editie a Festivalului ARTmania este dedicata Finlandei, fiind organizata sub egida Ambasadei Finlandei in Romania, in colaborare cu Primaria Municipiului Sibiu, Consiliul Local Sibiu si Consiliul Judetean Sibiu.

La editia din acest an, Festivalul ARTmania va aduce in fata publicului unii dintre cei mai reprezentativi artisti finlandezi care, prin creatiile lor, au adaugat un plus renumelui tarii unde cultura si arta sunt foarte pretuite. Intr-adevar, in Finlanda arta, in diversele sale forme de exprimare, este aproape o necesitate, ea facand parte din viata de zi cu zi a societatii si nu este doar un lux accesibil unui public elitist.

Prin prezenta artistilor finlandezi, al caror nume a depasit de mult granitele tarii lor, Festivalul ARTmania doreste sa ofere spectatorilor din Romania o privire asupra peisajului cultural de astazi din Tara Celor O Mie de Lacuri.

Spectatorii Festivalului vor avea ocazia sa faca cunostiinta cu creatiile artistice ale lui Jan Kaila si Elina Brotherus – doua personalitati marcante ale artei finlandeze contemporane – dar si ale lui Ville Kansanen, tanar artist fotograf, si sa-si faca o imagine asupra scenei muzicale actuale din Finlanda.

Cele doua expozitii de fotografie si arta video ale artistilor finlandezi vor fi gazduite de Sala Ferula a Bisericii Evanghelica. Vineri, in prezenta lui Jan Kaila, consilierul Ambasadei Finlandei in Romania, E.S. Antero Inkari si vice- primarul Sibiului, Eugen Mitea vor participa la vernisajul expozitiei, dand astfel startul oficial al manifestarilor culturale din cadrul festivalului ARTmania .

Pe scena Festivalului vor urca alte trei formatii finlandeze, printre care veteranii heavy-metalului european, Amorphis, alaturi de formatia de gotic-simfonic Silentium si mai noii veniti in peisajul muzical, Carmen Gray.

H.I.M va urca pe scena din Piata Mare la ora 10 seara, exact cand se face intuneric complet, pentru a reproduce astfel, live, atmosfera magica de pe albumul „Dark Light” in cadrul unui spectacol ce ofera si o locatie demna de un basm medieval! „Vrem sa multumim pe toata lumea cu spectacolul nostru si nu uitati sa va protejati urechile, pentru ca suntem o formatie care canta foarte tare!”, a spus liderul formatiei Ville Valo inainte de sosirea la Sibiu.

Inainte de concert, cei cinci finlandezi se vor antrena insa …la sah. Ville, Mige, Linde Burton si Gas vor juca sah cu doi tineri romani, olimpici la sportul mintii. Rezultatul partidei va fi facut cunoscut publicului dupa spectacol. Alaturi de muzicienii finlandezi, pe scena din Piata Mare din Sibiu vor urca doua dintre cele mai reprezentative formatii din noul val al rock-ului romanesc Luna Amara si Kumm, precum si veteranii genului heavy-metal, Altar, impreuna cu alte tinere formatii ce vor concerta in cluburi.

Doi dintre cei mai apreciati publicisti romani, Traian Ungureanu si Radu Paraschivescu isi lanseaza, in cadrul Festivalului, ultimele volume publicate la Editura Humanitas si participa, alaturi de publicul cititor la dezbateri pe teme de actualitate ale societatii contemporane.

Publicul Festivalului ARTmania este invitat sa participe la concertele si recitalurile de pian din cadrul celei de-a XI-a editii a Festivalului de interpretare si compozitie pentru pian „Carl Filtsch”, organizat de Filarmonica din Sibiu.

Bilete pentru Festivalul ARTmania se gasesc in reteaua de magazine Diverta cat si pe www.myticket.ro . In Sibiu, bilete s-au pus in vanzare si la Sigi Kultur Café (Piata Mica, nr 16), la centrul turistic de informatii: Casa Luxembourg, Kulturs, iar sambata se vor pune in vanzare si la intrarile din Piata Mare. Biletul costa 65 de RON si ofera accesul publicului la toate evenimentele din cadrul Festivalului ARTmania.